Doel, Belgie

Urban fotografie in verlaten dorp Doel in Belgie

 

Vandaag ben ik met een vriend naar Doel geweest. Doel, is een klein dorpje in Belgie onder de rook van Antwerpen, Het plaatsje is gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen en is een deelgemeente van Beveren. We hoopten dat we “sfeer” beelden konden fotograferen van verlaten huizen en straaten. Deze vorm van fotograferen heet Urban fotografie. Kijk voor meer info over deze vorm van fotografie hier.

 

doel01

Doel is een zeer omstreden plaats, omdat het hele dorp bijna helemaal leeg staat op een enkele woning na. Het dorp moet plaats maken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. De laatste dertig jaar is hierover veel te doen geweest. Zie verder de link van Doel.

Meer als de helft van de verlaten huizen zijn dicht en daar kan je niet in. Er zijn wel huizen volledig open, maar hier zijn alle ramen en deuren verwijderd en/of kapot. In die huizen ligt zeer veel troep en afval. Soms leek het of de bewoners waren weggegaan met achterlating van alle spullen.

 

doel02

Er is veel actie gevoerd om dit dorp te redden van de ondergang, maar op de 31 augustus 2009 liep het tijdelijke woonverbod af. Voor  de laatste bewoners (39) bestaat er nu een gedoog beleid totdat ze hun huizen hebben verkocht ?!?!?! en tot er een nieuw bestemmingsplan komt.

 

 

 

 

 

 

Onderstaande foto’s zijn gemaakt in diverse leegstaande huizen.

doel03 Oude badkamerspullen in een lege slaapkamer.

doel04 Achtergelaten kinderspeelgoed.

In de loop van de tijd is het dorp “gebruikt” als kunstenaars dorp. Er zijn diverse gedichten tuinen. Ook is er zeer veel grafitti aanwezig op de buitenmuren, maar ook in de verlaten kamers van de woningen.
doel05Bijzonder mooie schildering op hoogwaterschot bij de ingang van de haven en voormalige veerpont

doel06

 

Het hele huis was met dit “gezicht” bedekt

 

doel09

 

doel10

Traag en toch snel ?

doel08

doel07Recente schildering op een garagedeur bij een tankstation

doel11 Bellen voor de pomphouder

doel12De grill van een oude Ford. Deze auto stond op een terrein van vermoedelijk een autohandelaar of klusser, want er stonden twee oude auto’s, een opslagplaats met oude banden en een werkplaats met hele veel oude troep en auto onderdelen. Ik denk dat de milieudienst niet blij is met wat ze daar allemaal aantreffen !!

 

Het was een vreemde ervaring om in zo’n verlaten dorp rond te lopen en je te verbazen wat je er allemaal nog aantreft. Af en toe had ik het gevoel dat je in een oorlogs- of rampgebeid rondliep. Doel is een unieke plaats, het is extreem dat je een compleet dorp tegenkomt dat nagenoeg helemaal leeg staat. Het is ook mogelijk om verlaten huizen te bekijken zonder dat er grote hekken omheen staan. Meestal staat er maar één gebouw leeg en is het verboden om deze te betreden omdat het mogelijk kan instorten en andere aansprakelijkheden van de projectontwikkelaar/bouwer en verzekeraars.

 

Laat een reactie achter ...

*


+ five = 10